Check Voor 21:00 besteld, morgen in huis

Check Razendsnelle verzending en levering

Check 9.3 gemiddeld uit 4251 reviews

Check 500.000+ producten op voorraad

CheckVoor 21:00 besteld, morgen in huis
U bent hier: Home Laptop accu Asus laptop accu vervangen

Asus laptop accu vervangen

Vervangende Asus accu kopen

De accu is een essentiëel onderdeel van uw Asus laptop. Als de accu niet meer goed functioneert bent u gebonden aan de netstroom en dat is natuurlijk niet waar u een laptop voor heeft. Lees hier hoe u uw Asus laptop accu vervangen kunt, waar u op moet letten en wanneer het absoluut nodig is om uw accu te vervangen.

 

Waarop u moet letten als u uw Asus laptop accu vervangen gaat

Voordat u een vervangende Asus laptop accu aanschaft is het handig om u te oriënteren. Er zijn heel veel verschillende Asus laptop modellen met een specifieke accu. Het is daarom belangrijk dat u weet dat u de juiste accu bestelt. De volgende punten kunt u gebruiken om er zeker van te zijn dat u de juiste vervangende Asus laptop accu aanschaft.

 1. Modelnummer van uw Asus laptop

  Elke Asus heeft een modelnummer. Meestal is dit een letter-cijfer combinatie, bijvoorbeeld K50IJ. Aan de hand van dit modelnummer kunt u de accu voor uw laptop snel en eenvoudig vinden via onze zoekfunctie. Soms staat er nog een identificatie achter zoals K70IJ-TY098V. Het laatste deel kunt u negeren omdat elke K70IJ dezelfde laptop accu gebruikt.

   

 2. Onderdeelnummer(s) Asus accu

  Het onderdeelnummer van een Asus accu vindt u altijd op het label van de accu. Bij een traditionele accu zit dit aan de binnenkant en moet u eerst de accu uit de laptop halen om het nummer te kunnen zien. Vaak zijn onderdeelnummers van Asus laptop accu's opgebouwd uit twee cijfer lettercombinaties en beginnen ze met A31, A32 of A41 - zoals bijvoorbeeld A32-K72, A41-X550A of A32-K52.

   

 3. Spanning van de accu (volt)

  Bij Asus accu's kan er tussen laptop types verschil zitten in de spanning van de accu. Wijkt het voltage meer af dan 0,5V dan kan dit problemen opleveren en werkt de accu misschien niet in uw laptop. Het is daarom altijd verstandig een accu met een gelijk of bijna gelijk voltage te nemen. Hierbij geldt dat accu's met 7,2V - 7,4V altijd gelijk zijn, accu's met 10,8V - 11,1V altijd gelijk zijn en accu's met 14,4V - 14,8V altijd gelijk zijn. Die onderlinge verschillen vallen allemaal binnen de 0,5V toegestane marge en zullen nooit voor een probleem zorgen..

   

 4. Capaciteit van de accu (milliampère-uur)

  De capaciteit van een Asus laptop accu wordt aangegeven in milliampère-uur (mAh). Hoe hoger dit is, hoe langer u met deze accu de laptop zonder netstroom kunt gebruiken. Sommige modellen, zoals de eerder genoemde A32-K72 zijn er in meerdere uitvoeringen. Zo is er de 4400mAh en de 6600mAh uitvoering. De 6600mAh heeft 50% meer capaciteit en kan in de regel dus ongeveer 50% langer de laptop van stroom voorzien. Zou de laptop bijvoorbeeld 4 uur meegaan op de 4400mAh dan gaat hij 6 uur mee op de 6600mAh. Let op dat de accuduur in tijd per laptop en per gebruiker verschilt - het aantal factoren is te groot om hier een schatting van te geven. Schattingen van fabrikanten zijn gebaseerd op laboratorium-tests en -omstandigheden en daarom nauwelijks representatief voor de praktijk.

   

Hoe u een Asus laptop accu vervangen moet

Er zijn meerdere types Asus laptop accu's die nogal onderling verschillen in de wijze van vervangen. We kunnen twee hoofdgroepen onderscheiden op dit gebied, namelijk de traditionele, standaard accu die met schuifjes te vervangen is en de interne Asus laptop accu waarbij het nodig is om de laptop open te schroeven. Gaat u uw Asus laptop accu vervangen, lees hier dan verder welke stappen u moet ondernemen per type accu.

 

Standaard Asus laptop accu vervangen

Een accu die met schuifjes los te halen en te plaatsen is, is door een beginner of computerleek zelf eenvoudig te vervangen. Er is geen enkele computerkennis voor nodig en er komt bij het hele proces geen enkel gereedschap kijken. U kunt dit normaal gesproken zelf en heeft hier geen hulp bij nodig. De volgende stappen kunt u doorlopen om de vervangende Asus accu in uw laptop te plaatsen:

 1. Schakel de Asus laptop helemaal uit.
 2. Ontkoppel de adapter / oplader van de laptop.
 3. Sluit het scherm / de deksel van de laptop.
 4. Draai de laptop om zodat u de onderkant van de laptop ziet.
 5. Zoek naar één of meerdere schuifjes op de onderkant.
 6. Stel vast welke kant de schuifjes op moeten om los te gaan.
 7. Zet en houd de schuifjes op de open positie.
 8. Til of schuif de accu uit de laptop.
 9. Plaats de nieuwe laptop accu op dezelfde wijze als de oude.
 10. Draai de laptop weer om en open het deksel.
 11. Koppel de adapter weer aan de laptop.
 12. Start de Asus laptop weer op.

 

Interne Asus laptop accu vervangen

Het vervangen van een interne Asus laptop accu is iets ingewikkelder dan het vervangen van een standaard accu. Helaas worden steeds meer laptops voorzien van dit type accu. Deze accu's hebben als voordeel dat de onderkant van de laptop uit een deel kan bestaan. Hierdoor is het goedkoper te produceren. Daarnaast zijn interne accu's vaak plattere lithium-polymeer uitvoeringen die beter passen in de platte, moderne ultrabook modellen van Asus.

 1. Schakel de Asus laptop helemaal uit.
 2. Ontkoppel de adapter / oplader van de laptop.
 3. Sluit het scherm / de deksel van de laptop.
 4. Draai de laptop om zodat u de onderkant van de laptop ziet.
 5. Draai de schroeven los waarmee u de cover kunt verwijderen.
 6. Verwijder het cover van de onderkant van de laptop.
 7. Stel vast waar de accu zit en hoe deze vast zit (kabel en evt. schroeven),
 8. Ontkoppel de kabel waarmee de accu aan het moederbord zit.
 9. Draai eventuele schroeven los waar de accu mee vast zit.
 10. Til of schuif de accu uit de laptop.
 11. Plaats de nieuwe laptop accu op dezelfde wijze als de oude.
 12. Plaats eventuele schroeven terug waar de oude accu mee vast zat.
 13. Draai eventuele schroeven vast zodat de accu vast zit.
 14. Sluit de kabel van de nieuwe accu aan op het moederbord.
 15. Plaats de cover weer terug.
 16. Draai alle schroeven van het cover weer goed vast.
 17. Draai de laptop weer om en open het deksel.
 18. Koppel de adapter weer aan de laptop.
 19. Start de Asus laptop weer op.

 

Wanneer u een Asus laptop accu vervangen moet

 

 1. De laptop geeft het aan

  De meeste Asus laptops zijn voorzien van Windows als besturingssysteem. Op basis van levenstekenen van de accu zoals resterende capaciteit en aantal ontlaadcycli zal Windows naar verloop van tijd aangeven dat de accu vervangen moet worden. Meestal is dit ongeveer 3 tot 5 jaar na aanschaf van de laptop. Indien Windows aangeeft 'Overweeg de accu te vervangen' dan kunt u hier meestal wel van uitgaan.

   

 2. De accu is heel snel leeg

  Een laptop accu loopt steeds sneller leeg naarmate deze ouder wordt. Dit is een onomkeerbaar chemisch proces. Het is mogelijk om de levensduur te verlengen door bijvoorbeeld te accu niet te warm te laten worden, niet onder 10% te ontladen en regelmatig te kalibreren, maar uiteindelijk zal de accu na een aantal jaar en/of ontlaadcycli vervangen moet worden. U kunt nog proberen het aantal achtergrondprogramma's te beperken en 'Battery Saving' in te schakelen maar hier kunnen de prestaties van de laptop wel onder lijden.

  Asus levert bij de meeste Windows laptops Power4Gear waarmee u de laptop op 'Performance' of op 'Battery Saving' kunt instellen. Deze instellingen kunnen van sterke invloed zijn op de prestaties van de laptop en op de accuduur. Lees meer over de verschillende instellingen van Power4Gear op de Power4Gear handleiding op de website van Asus.

   

 3. De accu laadt niet meer op

  Na verloop van tijd kan er een laaddefect optreden waardoor de Asus laptop accu vervangen moet worden. De accu wil dan helemaal niet meer laden door een defect in het laadsysteem van de accu of in één of meer van de accucellen. Indien de accu niet meer oplaadt is het verstandig eerst uit te sluiten of de adapter het probleem is. Dit kunt u doen door een andere adapter te proberen of de laptop zonder accu aan te doen. Als de laptop zonder accu en alleen op de netstroom nog prima functioneert, ligt het probleem vaak bij de accu.

   

 4. De Asus gaat niet meer aan

  Indien uw Asus laptop helemaal niet meer aangaat is er een kans dat de laptop en/of adapter defect is maar het kan ook dat de laptop accu het systeem blokkeert. Om dit uit te sluiten kunt u de laptop uitdoen, de adapter loskoppelen en de accu uit de laptop verwijderd. Zie indien nodig bovenstaande stappen hoe u de accu uit uw laptop verwijderd. Vervolgens sluit u de adapter weer aan en probeert u de laptop op te starten zonder accu en uitsluitend aan de netstroom. Indien de laptop dan nog goed werkt, is het aannemelijk dat de laptop accu uw systeem blokkeert en defect of niet compatibel is met uw systeem.

   

 

Verwante artikelen

 

 

JaNee