Check Voor 21:00 besteld, morgen in huis

Check Razendsnelle verzending en levering

Check 9.3 gemiddeld uit 4321 reviews

Check 500.000+ producten op voorraad

CheckVoor 21:00 besteld, morgen in huis

Hoe vindt u uw laptop modelnummer?

Het modelnummer van uw laptop is belangrijk bij het bestellen van nieuwe onderdelen voor uw laptop. Met dit nummer weet u precies welke onderdelen compatibel zijn met uw specifeke model type. Via de eenvoudig merk- en modelnavigatie vindt u bij ViaDennis eenvoudig en snel de juiste onderdelen wanneer u gebruik maakt van onderstaande uitleg.

 

Modelnummer vinden

Het modelnummer van uw laptop is te vinden op een aantal verschillende plekken. Op volgorde van waar het model het meest eenvoudig te vinden is zijn dat de volgende methodes:

 1. Sticker onderop de laptop
 2. Accuvak van de laptop
 3. Aankoopbon, doos of bevestiging van aankoop van de laptop
 4. BIOS van de laptop

 

Sticker op onderkant van de laptop

Het modelnummer staat meestal op de onderkant van een laptop op een sticker. Om deze te vinden kunt u het best eerst de laptop afsluiten. Vervolgens sluit u de deksel van de laptop en legt u deze ondersteboven. Onderop vindt u verschillende stickers. Deze geven onder andere het type laptop aan, onderdelen die in de laptop zitten en productcodes van het besturingssysteem.

De sticker met het onderdeelnummer herkent u meestal aan een label met Product, Model of P/N. Ook staat op dezelfde sticker vaak het serienummer van de laptop. De volgende nummers vindt u doorgaans op deze sticker:

 1. Modelnummer
 2. Serienummer
 3. Partnummer
 4. Service tag

 

Modelnummer

Het modelnummer is het nummer dat u nodig heeft. Aan de hand hiervan kunt u onderdelen voor de laptop eenvoudig vinden. Zoekt u een laptop adapter of een laptop accu? Dan kunt u via dit modelnummer snel en eenvoudig het juiste product in onze webshop vinden.

 

Serienummer

Het serienummer van de laptop is uniek voor uw eigen laptop. Dit nummer is een uniek nummer dat de fabrikant aan elke laptop geeft om ze te kunnen registreren en volgen. Dit serienummer zult u normaal gesproken niet nodig hebben tenzij u direct over uw laptop communiceert met de winkel waar u hem gekocht heeft of met de fabrikant van de laptop.

 

Partnummer

Het partnummer van de laptop is vergelijkbaar met het modelnummer. Niet alle fabrikanten gebruiken een partnummer naast het modelnummer. Sommige fabrikanten zoals HP doen dit wel. Op partnummer is het vaak lastiger om de juiste onderdelen te vinden. Daarom kunt u beter zoeken aan de hand van het modelnummer.

 

Service tag

De service tag is vergelijkbaar met het serienummer. Het is een unieke tag van uw specifieke laptop dat gebruikt kan worden om de specificaties en onderdelen van de laptop te achterhalen. Alleen Dell Support heeft deze specifieke informatie dus is het niet handig om aan de hand hiervan onderdelen te zoeken.

 

Voorbeeld van model sticker:

laptop modelnummer

 

Laptop model in het accuvak van de laptop

Bij veel laptops, bijvoorbeeld HP Pavilion laptop modellen, vindt u het modelnummer van de laptop ook terug in het accuvak van de laptop. Als u het modelnummer niet kunt vinden op de sticker kunt u hier zoeken naar het modelnummer. Let wel op dat hier vaak zeer veel informatie staat en u de juiste informatie hier uit moet halen.

Om het modelnummer in het accuvak te vinden dient u eerst de HP accu uit de laptop te verwijderen. Hiervoor gebruikt u de schuifjes die u vindt aan de onderkant van de laptop. Nadat u deze open heeft gezet kunt u de accu uit de laptop verwijderen. Heeft u problemen met het verwijderen van de laptop accu? Kijk dan op onze pagina over het vervangen van laptop accu's.

Wanneer u de accu uit de laptop verwijderd heeft vindt u in het accuvak vaak één of meer van de volgende dingen:

 1. Modelnummer van de laptop
 2. Input spanning (V) en stroomsterkte (A) van de laptop
 3. Onderdeelnummer van de geschikte accu
 4. Fabrieksgarantietermijn van de laptop
 5. Windows licentiesticker
 6. Partnummer van de laptop
 7. Keurmerken
 8. Onderdeelnummers en compatibiliteitsinfo overige onderdelen

 

Modelnummer van de laptop

Het modelnummer is niet altijd direct te herkennen. Vaak zijn modelnummers van laptops korte cijfer-nummer combinaties maar ze kunnen ook vrij lang zijn. Bekijk onderaan deze pagina een aantal voorbeelden van laptop modelnummers zodat u een idee heeft waar u naar moet zoeken.

 

Input spanning en stroomsterkte

De spanning en stroomsterkte van de laptop zijn uitgedrukt in volt (V) en ampère (A). De spanning ligt meestal tussen 12V en 20V en de stroomsterkte kan uiteenlopen van 1A tot 12,5A. Wanneer u een vervangende adapter koopt, dan dient de spanning overeen te komen met een marge van 10% en mag de stroomsterkte altijd hoger maar nooit lager zijn.

 

Onderdeelnummer van de geschikte accu

Het onderdeelnummer van de geschikte accu vindt u zowel op het accu als in het accuvak bij sommige laptops. Op deze manier weet u zeker dat wanneer u een vervangende laptop accu aanschaft met dit nummer, dat u dan de juiste accu heeft en dat deze compatibel met uw laptop zou moeten zijn.

 

Fabrieksgarantietermijn van de laptop

De fabrieksgarantietermijn van de laptop vindt u voornamelijk bij HP laptops terug in het accuvak. Meestal is deze in het formaat 1y0y0y. Afhankelijk van de aantallen kan het 1 tot 3 jaar garantie aangeven. De volgende combinaties zijn mogelijk:

 1. 1y0y0y - 1 jaar
 2. 1y1y0y - 2 jaar
 3. 1y1y1y - 3 jaar

 

Windows licentiesticker

De sticker met de Windows licentie is vaak heel herkenbaar. Hierop vindt u het logo van Windows en een productcode die u kunt gebruiken wanneer u een nieuwe installatie van Windows gaat uitvoeren. Bij nieuwere laptops met Windows 8 of Windows 10 zit de licentie vaak in de BIOS waardoor er geen productcode meer op staat. Wanneer u bij een dergelijk computer een herinstallatie uitvoert wordt Windows automatisch geactiveerd.

 

Partnummer van de laptop

Het partnummer van de laptop is vergelijkbaar met het modelnummer. Vaak is het wel korter en minder herkenbaar. Op partnummer is het vaak lastiger om de juiste onderdelen te vinden. Daarom kunt u beter zoeken aan de hand van het modelnummer.

 

Keurmerken

De keurmerken die in het accuvak te vinden zijn kunnen slaan op de laptop of op onderdelen van de laptop. Om de laptop een wat fraaier uiterlijk te geven worden te keurmerken vaak hier neergezet en niet op de onderkant van de laptop.

 

Onderdeelnummers en compatibiliteitsinfo overige onderdelen

Overige informatie in het accuvak slaat vaak op overige onderdelen in de laptop. Zo vindt u hier bijvoorbeeld informatie over en onderdeelnummers van de WIFI adapter of van eventuele W-LAN adapters in de laptop. Tevens wordt er in dat geval aangegeven welke normen de adapters aan voldoen.

 

Aankoopbon, doos of bevestiging aankoop laptop

Aankoopbon

Vaak staat op de aankoopbon of factuur van de laptop het exacte typenummer van de laptop. Indien u de aankoopbon of factuur van de laptop nog ergens hebt liggen, is het verstandig om deze te raadplegen om te kijken wel model laptop u precies heeft.

 

Doos van de laptop

Heeft u geen bon of factuur meer van de laptop? Misschien heeft u wel de doos bewaard waar de laptop oorspronkelijk in zat. Bij de meeste merken staat het exacte model laptop ook op de doos. U kunt de doos raadplegen en kijken of op de doos of misschien op stickers op de doos het exacte modelnummer van de laptop vermeld staat.

 

Bevestigingsmail

Heeft u geen doos en geen bon meer van de laptop? Indien u de laptop online heeft gekocht kunt u misschien in uw mail terugzoeken naar de bevestiging van de aankoop van de laptop. De meeste webshops die laptops verkopen melden in de bevestigingsmail het exacte modelnummer van de laptop. Mogelijk heeft u ook een .pdf van de factuur in uw mail ontvangen en kunt u deze nog raadplegen om het exacte modelnummer van uw laptop te achterhalen.

 

Laptop BIOS

In de BIOS van uw laptop staat bij sommige laptops het modelnummer van de laptop vermeld. U vindt het modelnummer in de BIOS in de meeste gevallen onder General information of System information, afhankelijk van het merk van de laptop.

De BIOS van uw laptop is het hardware-besturingssysteem dat direct wordt ingeladen op het moment dat u uw laptop aanzet. De BIOS wordt geladen voordat andere software zoals Windows wordt opgestart. Om in de BIOS te komen drukt u tijdens het opstarten op Escape of een bepaalde functietoets. Welke functietoets dit is verschilt per laptop. Raadpleeg de support site van de fabrikant of handleiding van uw laptop om te achterhalen welke toets u moet indrukken om in de BIOS te komen.

 

Voorbeelden van laptop modelnummers

Verschillende merken hebben verschillende soorten onderdeelnummers. Om u een beeld te geven van hoe het modelnummer van uw laptop eruit zien hebben we een greep gedaan uit de populairste merken en een aantal voorbeelden van veelvoorkomende laptop modellen van die merkem.

 

HP

HP modellen zijn vaak opgebouw uit twee delen waar het eerste deel het aantal inches aangeeft, zoals bijv. 15-ba027nd. Modellen uit de Probook of Elitebook series hebben vaak maar één deel, zoals bijvoorbeeld 6560B of 8570W. Enkele voorbeelden van modelnummers zoals u ze terugvindt op de laptop vindt u hieronder.

 

Acer

Acer modelnummers bestaan vaak uit en cijfer-nummercombinatie. Oudere Acer modellen hebben vaak vier cijfers gevolgd door twee optionele letters, zoals 5538zg, 7715z of 5750. Nieuwew Acer modellen hebben vaak langere modelnummers met langere cijfer-nummercombinaties zoals V3-571g-73616g50makk. Zoeken gaat vaak makkelijker op kortere versies van het modelnummer zoals in dit geval 571G.

 

Asus

Asus modelnummers zijn doorgaans korte letter-cijfer combinaties. Meestal begint het modelnummer met één letter gevolgd door twee of drie cijfers en vervolgens weer één of twee letters. Denk hierbij aan K73SV,X550LA of R510C. In sommige gevallen staat er nog een streepje achter met een lange code maar deze hoeft u niet te gebruiken als u een vervangende adapter of accu zoekt. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van Asus modelnummers.

 

Lenovo

Lenovo typenummers zijn zeer uiteenlopend. Thinkpad typenummers zijn vaak korte cijfer-nummer combinaties zoals bijvoorbeeld T60 of T61. Daarnaast zijn er Ideapad modellen die een combinatie van een type-aanduiding en het aantal inches zijn, zoals 110-15ISK.

 

Dell

Dell hanteert vrij korte modelnummers in combinatie met hun series. De populairste series van Dell zijn de Inspiron, Latitude en de XPS. Hieronder vallen de onderstaande modelnummers.

 

Toshiba

Toshiba gebruikt series die te herkennen zijn aan een combinatie van 1 letter gevolgd door 2 of 3 cijfers, zoals bijvoorbeeld A200, C670 of L50. De modelnummers zijn altijd een serie gevolgd door weer een korte cijfer-nummercombinatie. De modelnummer uit de Toshiba C670 serie is bijvoorbeeld C670-13g en een modelnummer uit de L50 serie is L50-B-1H6.

 

Modelnummer gebruiken

Indien u dit nummer gevonden heeft, kunt u gebruik maken van onze laptopnavigatie. Aan de hand van het merk, serie en modelnummer komt u altijd uit bij de juiste laptop onderdelen voor uw specifieke model.  Tevens kunt u gebruik maken van de zoekfunctie bovenin onze webstie. Zoek bijvoorbeeld op DV6-1020ed, en u vindt de juiste producten die geschikt zijn voor de HP Pavilion DV6-1020ed. U vindt de zoekfunctie ook terug op de homepagina.

 

Contact

Kunt u het laptop modelnummer niet vinden? Dan kunt u altijd gerust contact opnemen met onze klantenservice. Tussen 9:00 en 21:30 zijn wij telefonisch bereikbaar en via de mail kunt u altijd contact opnemen. Wij reageren altijd zo spoedig mogelijk op al uw vragen.

 

Telefoon: 058-845 0061
Mail: info@viadennis.nl 

JaNee