Check Voor 21:00 besteld, morgen in huis

Check Razendsnelle verzending en levering

Check 9.3 gemiddeld uit 3837 reviews

Check 500.000+ producten op voorraad

CheckVoor 21:00 besteld, morgen in huis
U bent hier: HomeLaptop accuLaptop accu laadt nietAan netstroom, accu wordt niet opgeladen

Aan netstroom, accu wordt niet opgeladen

Het is heel vervelend wanneer u uw laptop probeert op te laden maar vervolgens de melding 'Aan netstroom, accu wordt niet opgeladen' krijgt. Om dit op te lossen is het belangrijk eerst te weten waarom de accu niet oplaadt. Loop onze oplossing stap-voor-stap langs om uit te vinden waar het probleem ligt zodat u snel weer uw accu kunt opladen en mobiel kunt zijn met uw laptop.

De volgende oorzaken staan op volgorde van waarschijnlijkheid. Onze ervaring is dat bijna altijd één van de onderstaande oorzaken ten grondslag ligt aan de melding van Windows.

 1. De laptop adapter is defect

  De melding van Windows ('Aan netstroom, accu wordt niet opgeladen') wekt de indruk dat er een probleem met de accu is, maar vaak is dit niet het geval. Een oudere laptop adapter kan problemen hebben om een accu nog op te laden. De adapter kan dan de laptop nog wel van stroom voorzien maar heeft niet het extra vermogen om de accu nog bij te laden.

  Om dit uit te sluiten kunt u een andere laptop adapter proberen. Mocht u geen tweede adapter kunnen regelen kunt u bij ons op de site altijd een laptop adapter kopen. Wanneer u een nieuwe adapter aansluit zult u vaak zien dat de accu gewoon weer goed oplaadt. In het geval dat dit niks helpt, heeft u bij ons 30 dagen bedenktijd waarin u de adapter kunt retourneren.

   

 2. De laptop heeft software die het percentage begrenst

  Steeds meer laptops worden met software geleverd die de accu begrenst op 60%, 70% of 80%. Fabrikanten leveren deze software bij de laptop om de accu minder snel te laten slijten. Een lithium-ion of lithium-polymeer accu slijt namelijk bij 100% lading sneller dan bij 60% of 80%. Daarom wordt dit percentage vaak gelimiteerd.

  Om dit uit te sluiten kunt u kijken welke software van de fabrikant geïnstalleerd en actief is op uw laptop. Binnen deze software vindt u vaak een instelling die de batterij limiteert tot een bepaalde percentage. Bij sommige laptops is deze instelling in de BIOS te vinden in plaats van in meegeleverde software. Voor aanvullende informatie over dergelijke instellingen of software kunt u vaak terecht bij de handleiding van uw laptop of op de support site van de fabrikant.

   

 3. De ACPI-drivers moeten geüpdatet worden

  Windows reguleert zelf de drivers voor ACPI-apparaten waar ook de accu onder valt. Normaal gesproken merkt u hier niks van en levert dit geen enkel probleem op. In sommige gevallen kan er echter een verkeerde driver op uw laptop staan. In dit geval kan het nuttig zijn om de driver te herinstalleren om de accu weer goed te laten functioneren.

  Om de ACPI-drivers te vernieuwen sluit u eerst de laptop af. Vervolgens verwijderd u de accu uit de laptop en start u deze op zonder laptop accu. In het apparaatbeheer selecteert u vervolgens 'Installatie ongedaan maken' bij de 'Microsoft ACPI - Compliant besturingsmethode' onder 'Batterijen'. Nadat de drivers gedeïnstalleerd zijn sluit u de laptop af en plaatst u de accu terug. Met accu in de laptop start u hem weer op en Windows installeert vervolgens zelf de nieuweste en juiste versie van de drivers.

   

 4. De BIOS moet geüpdatet worden

  In sommige gevallen accepteert een laptop de accu niet omdat de BIOS niet up-to-date is. De nieuwere chipset in de accu is dan niet 100% compatibel met de huidige BIOS versie en wordt daardoor niet als zodanig herkend. De laptop kan daarom moeite hebben met het opladen van de accu omdat hij de data vanuit de accu niet goed herkend.

  Voor een BIOS update kunt u terecht op de website van de fabrikant van uw laptop. Hier vindt u zowel handleidingen als de installatie bestanden waarmee u de BIOS kunt updaten. Veel fabrikanten raden aan dat u de BIOS regelmatig update als er nog nieuwere versies uitkomen. Vaak komt dit de veiligheid, snelheid, zuinigheid en stabiliteit van uw laptop ten goede.

   

 5. De accu is defect

  Hoewel de accu nog herkend wordt, is het toch mogelijk dat de accu niet oplaadt omdat er een defect in de accu zit. Zo kan bijvoorbeeld in het laadcircuit of in de chip een defect opgetreden zijn of kan de accu het uitgeschakeld hebben als vorm van beveiliging.

  Om uit te sluiten dat de laptop accu defect is, kunt u het best proberen een vervangende laptop accu te gebruiken. U kunt altijd in onze webshop een laptop accu kopen. Mocht deze het probleem niet oplossen heeft u 30 dagen bedenktijd waarbinnen u de accu kunt retoureren en uw geld terug kunt krijgen.

   

 6. De laptop is defect

  Soms zit het defect niet in de adapter of het laadcircuit van de accu maar zit het daadwerkelijk in de laptop zelf. Als u alle bovenstaande stappen heeft doorgelopen en u nog steeds de melding 'Aan netstroom, accu wordt niet opgeladen', is het mogelijk dat de laptop zelf een defect heeft.

  Om uit te sluiten dat het aan de laptop ligt, is het raadzaam de laptop naar een laptop reparatie winkel te brengen. Hier kan vaak de accu, adapter en de laptop zelf worden doorgemeten om vast te stellen waar het defect precies zit.

   

Aanvullende vragen

Komt u er niet uit of weet u nog steeds niet precies wat er mis is met uw laptop accu? Onze klantenservice helpt u altijd graag met al uw vragen. Tevens kunt u op onze site een grote hoeveelheid aanvullende informatie vinden over laptop accu's en laptop adapter

Elke dag van de week kunt u onze klantenservice tussen 9:00 en 21:30 bereiken op 058 - 845 00 61. Tevens kunt u ons altijd bereiken via een mail naar info@viadennis.nl. Onze klantenservice staat u altijd graag te woord en denkt graag met u mee over het vinden van een oplossing voor uw probleem.

 

Verwante artikelen

 
JaNee