Check Voor 21:00 besteld, morgen in huis

Check Razendsnelle verzending en levering

Check 9.4 gemiddeld uit 3271 reviews

Check 500.000+ producten op voorraad

CheckVoor 21:00 besteld, morgen in huis

Capaciteit van een laptop accu

Nieuwe laptop accu kopen

Elke laptop accu heeft een bepaalde capaciteit. Deze capaciteit bepaalt hoe lang de accu de laptop van stroom kan voorzien voordat deze weer opgeladen moet worden. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer u de laptop kan gebruiken zonder deze op te hoeven laden.

De capaciteit van een laptop accu wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). De meeste moderne laptop accu's zijn voorzien van lithium-ion of lithium-polymeer accu's en hebben een capaciteit ergens tussen de 2000 en 8000 mAh.

 

Hoe vind ik de capaciteit van mijn accu?

De capaciteit van uw laptop accu staat altijd op een label dat op de accu zit. Heeft u een laptop waar u de accu eenvoudig uit kunt klikken? Dan kunt u de accu eruit halen en kijken hoeveel capaciteit er staat weergegeven op het label van de accu.

Bij moderne ultrabook laptops is de accu vaak ingebouwd en moet u de laptop openmaken om te kunnen zien wat er op het label staat. Dit is niet altijd even eenvoudig. U kunt daarom ook een aantal accu-diagnose tools gebruiken om de capaciteit van uw accu te bekijken.

Veel merken zoals HP, Lenovo en Dell leveren diagnosetools bij hun laptops waarmee u de status van de accu en de huidige (maximale) lading van de accu kunt inzien. Zo kunt u snel en eenvoudig zien of de accu nog in goede staat verkeert.

Kunt u deze tool niet vinden of heeft uw fabrikant deze niet meegeleverd? Dan zijn er ook een aantal tools die u kunt downloaden om uw accu mee te meten. Zo kunt u voor een Windows laptop bijvoorbeeld Batterycare gebruiken of voor een Apple Coconut battery.

 

Waarom verliest mijn accu capaciteit?

Elke laptop accu verliest in de loop der tijd capaciteit. De snelheid van dit verlies heeft te maken met een aantal verschillende factoren. Hieronder vindt u een aantal belangrijke factoren die u kunt beïnvloeden om uw accu langer mee te laten gaan.

 1. Intensiteit van gebruik

  Hoe vaker u een accu oplaadt en weer ontlaadt, hoe sneller deze slijt. Een accu heeft een gelimiteerd aantal laadcycli die hij door kan lopen voordat hij helemaal niet meer op kan laden. Hoe vaker u dus de laptop leeg laat lopen en weer oplaadt, hoe sneller deze slijt.

   

 2. Lading bij weinig gebruik

  Een lithium-ion of lithium-polymeer accu slijt ook wanneer u deze niet gebruikt. Vooral wanneer deze niet goed opgeladen is en langere tijd niet wordt gebruikt, kan deze zeer snel slijten. Het is daarom aan te raden om een accu op te laden wanneer u hem langere tijd niet gebruikt. Laad een accu bij voorkeur naar ongeveer 60% voordat u de laptop weglegt. Laat in geen enkel geval een accu onder de 10% wanneer u de laptop even niet gebruikt. Een accu kan dan mogelijk in diepontlading komen en definitief defect raken.

   

 3. Hoge of lage temperaturen

  Moderne laptop accu's kunnen in een redelijk temperatuurbereik functioneren, maar wanneer deze te hoog of laag worden kan er wel degelijk schade of snelle sltijage optreden. Bij voorkeur laat u een moderne accu nooit in temperaturen onder de 0°C liggen en nooit boven de 60°C. Dat klinkt hoog, maar als u een zwarte accu in de zon laat liggen, kan deze al snel zo heet worden en dus schade oplopen.

   

 

Kan ik een accu met elke capaciteit in mijn laptop gebruiken?

Ja, in principe kunt u elke capaciteit accu in uw laptop gebruiken. Het voornaamste verschil is dat de accu met een hogere capaciteit uw laptop langer van stroom kan voorzien.

Het is vaak wel zo dat een accu met een hogere capaciteit groter is dan de normale uitvoering. Dit betekent dat deze uitsteekt aan de onderkant of aan de achterkant van uw laptop waardoor deze iets anders komt te staan.

Bij sommige inbouw accu's kan het zijn dat een accu met een hogere capaciteit niet goed past in uw laptop. Is het aantal milliampère-uur van een accu in onze webshop veel hoger dan die van uw originele accu? Vergelijk dan de vorm van de accu om er zeker van te zijn dat de accu past.

Bij twijfel raden we u altijd aan om contact met ons op te nemen via de chatfunctie, telefoon of email. Onze medewerkers helpen u graag met informatie over het correct passen van een vervangende laptop accu.

 

Verwante artikelen

JaNee