Check 800.000+ klanten gingen u voor

Check Razendsnelle verzending en levering

Check 9.3 gemiddeld uit 4396 reviews

Check 500.000+ producten op voorraad

U bent hier: Home Laptop accu HP laptop accuHP laptop accu kalibreren

HP laptop accu kalibreren

Vervangende HP accu kopen

Moderne HP laptop accu's gebruiken lithium-ion (li-ion) en lithium-polymeer (li-po) technologie. Deze accu's hebben geen geheugen effect en zullen dus niet slijten wanneer u ze niet goed vollaadt en op tijd ontlaadt. U kunt op elk gewenst moment de adapter aansluiten of loskoppelen van de laptop.

Toch kan regelmatig onderhoud helpen om meer accuduur uit uw accu te halen. HP raadt aan om eens in de 1 tot 3 maanden uw accu te kalibreren. Door de laptop accu te kalibreren, weet de accu en de laptop hoeveel de accu maximaal aan lading kan houden en wanneer de accu bijna leeg is. Zonder kalibratie kan het gebeuren dat de laptop vroegtijd zichzelf uitschakelt of dat de accu niet helemaal naar 100% volgeladen kan worden.

Ook wanneer u een nieuwe HP laptop accu heeft aangeschaft is het aan te raden om uw accu te kalibreren. In uitzonderlijke gevallen kan het zo zijn dat de accu anders niet helemaal tot 100% wil opladen of dat de accu korter meegaat dan wanneer hij gekalibreerd is.

 

Kalibreren via UEFI-tool

De meeste moderne HP laptops zijn voorzien van een UEFI-diagnose tool. Om deze te benaderen zoekt u in Windows naar HP PC Hardware Diagnostics Windows. Door deze als Administrator uit te voeren kunt u in deze UEFI tool. Kunt u het in Windows niet vinden? Dan dient u de laptop eerst opnieuw op te starten. Wanneer de laptop opstart - nog voordat Windows begint te laden - drukt u herhaaldelijk op F2 totdat u in het diagnose gedeelte van de BIOS komt.

Eenmaal in de UEFI-tool gaat u naar Component Tests > Power > Battery > Run once. Nadat de accu getest is, geeft de laptop aan of de accu gekalibreerd moet worden. Zo ja, dan klikt u op HP battery auto calibration. Het kalibreren kan enkele uren duren dus houd hier rekening mee voordat u begint.

 

Kalibreren via de HP Support Assistant

Mocht het kalibreren via de UEFI-tool niet lukken of kunt u de UEFI-tool niet vinden, dan kunt u de laptop accu ook kalibreren met behulp van de HP Support Assistant. Deze tool wordt standaard geïnstalleerd op elke HP Windows laptop en wordt vaak ook opgestart wanneer u uw laptop aanzet.

Met de HP Support Assistant kunt u een groot aantal tests uitvoeren en kunt u uitgebreide informatie vinden over uw systeem. Staat het niet op uw laptop? Dan kunt u de tool downloaden vanaf de HP Support Assistant website. Via deze officiële site van HP kunt u de tool makkelijk downloaden en installeren.

Is de tool al geïnstalleerd op uw systeem? dan kunt u deze eenvoudig openen via het startmenu. Eenmaal in de tool kunt u rechtsboven klikken op About en vervolgens op Check for latest version. Zo weet u zeker dat u de laatste en meest up-to-date versie heeft.

In de HP Support Assistant selecteer u vervolgens Troubleshooting and fixes > Battery Check. De Support Assitant doet nu een controle of de accu in orde is en of deze correct gekalibreerd isAls de accu gekalibreerd moet worden, klikt u op HP battery auto calibration. Het kalibreren kan een paar uur duren - dus houd hier rekening mee voordat u begint.

 

Handmatig uw HP laptop accu kalibreren

Mochten de tools niet goed werken of kunt u ze niet vinden, dan kunt u altijd nog een handmatige kalibratie uitvoeren van uw HP laptop accu. Hiervoor kunt u de volgende stappen ondernemen:

  1. Laad tot accu volledig op tot 100%
  2. Koppel de adapter los en laat de laptop zelf leeglopen (bij voorkeur niet in Windows)
  3. Wacht tot de laptop zelf uitvalt
  4. Koppel de adapter weer aan de laptop en laat hem volladen
  5. Wacht tot de accu weer 100% geladen is

U kunt de bovenstaande stappen een aantal keer herhalen om de accu optimaal te kalibreren. In veel gevallen zult u hierna merken dat de accu iets langer meegaat en dat de informatie over de resterende tijd en het accupercentage beter overeenkomen met de daadwerkelijke accuduur.

 

Aanvullende informatie

Heeft u vragen over het kalibreren van uw HP laptop accu? Of lukt het u mogelijk niet om de accu te kalibreren? Onze klantenservice helpt u graag met alle vragen en opmerkingen waar u mee zit.

U kunt ons elke dag telefonisch bereiken tussen 9:00 en 21:30 op 058 - 845 00 61. U kunt ons ook bereiken via een mail naar info@viadennis.nl of via de pagina met ons contactformulier. Onze mail wordt elke dag bijgehouden zodat u spoedig een antwoord kunt verwachten.

 

Verwante artikelen

 
JaNee